Sucho v domě

28 dubna, 2023/ Dům a zahrada/

V bytech je optimální, pokud vzdušná vlhkost dosahuje hodnot mezi 45 až 60 procenty. Pokud se dlouhodobě udržuje na hodnotách menších než 40 procent, je příliš nízká a zdraví obyvatel obvykle začne trpět. Záněty průdušek a záněty nosohltanu, chronickou rýmou. Zhoršuje zdravotní problémy, kterými trpí lidé s astma a alergiemi. Také škodí naší pleti, kterou příliš vysušuje. Co s tím můžeme udělat? Častěji krátce větrat a vzduch v místnostech zvlhčovat. Někdy stačí pověsit na sušák vyprané prádlo, někdy vypnout digestoř při vaření. Když je to ale málo, měli bychom nasadit něco účinnějšího – zvlhčovač vzduchu. A umístit ho do pokojů, kde spíme a kde nejvíce pobýváme.
 starý vlhkoměr
Zvlhčovače
Zvlhčovače jsou přístroje, které jsou v boji s přílišným suchem vzduchu nejefektivnější. Přeměňují vodu na vodní páru a rozptýlí ji do vzduchu. Při výběru zvlhčovače můžeme volit ze dvou základních typů.
 
parní zvlhčovače
Pára v tomto typu přístrojů vzniká pára přímo na topných tělesech, v tenkých vrstvách. Mají větší spotřebu elektrické energie (jejich příkon je cca 1000 W). Takže jejich provoz je nákladnější. Cenu mají obvykle nižší.
 
ultrazvukové zvlhčovače
Princip jejich fungování je jiný. Vodu v nich tříštěna pomocí speciálních membrán ultrazvukovými vlnami. Mají příkon jen asi 40 W. Pořizovací cena je vyšší než u parních, ovšem jejich technologie zajišťuje mnohem levnější provoz. Dražší modely jsou často kombinovány s čističkami vzduchu, případně též LED osvětlením.
 
Tyto přístroje můžeme zakoupit v mnoha designech. Vhodný si tedy můžeme do svého domu vybrat každý.
 dešťová kapka
Odpařovače
Tato zařízení jsou takovou jednodušší a levnější možností, jak vzduch doma zvlhčit. Nepřipojují se do sítě, elektrický proud není potřeba. Odpařování vody z nádoby zajistí teplo z topného tělesa, na kterém jsou umístěny (zavěšují se nebo staví přímo na něj). Vodní pára se do vzduchu rozptyluje sama. Odpařovače mají menší účinnost než zvlhčovače, ale jeho provoz nás nic nestojí. Vhodné je do vody v nádobě přidat pár kapek éterického oleje a místnost tak krásně provonět.
 
V pestré nabídce obchodů najdeme také v případě těchto zařízení mnoho variant k výběru.